Kodin Putkimies

Alue, jolle kuuluu keskustelu lähinnä luonnontieteistä, tutkimuksista ja tieteellisistä löydöistä.
User avatar
Poppy
Lepakko
Posts: 172
Joined: Fri 10 Jul 2009, 10:35

Kodin Putkimies

Post by Poppy » Wed 12 Jun 2013, 18:58

Mietiskelin tässä, että mitä kaikkea kodin putkimies (KP) sisältää tuotekuvausken lisäksi joten lähdin hieman testailemaan ihan mielenkiinnosta ja harrastuksen vuoksi. Periaatteessa liuos pitäisi olla 0.1M NaOH. Kokeilin ensin varmistaa titraamalla NaOH:n määrän. Seitsemän titrauskerran jälkeen sain tulokseksi keskiarvon 8,6% NaOH. Purkissa ilmoitettu 10%. Heitto oli niin suuri, että epäilin titrauksessa käyttämäni suolahapon molaarisuuden olevan pielessä. Tein uuden ja tarkan 0.1M HCL liuoksen ja uusi titraus Putkimiehestä.
Tällä kertaa tulos oli tasan 10%. Joten liuos on 0.1M NaOH + jotain väriainetta ja hajustetta.

Kokeilin käyttää putkimiestä reagenssina toisessa kokeessa puhtaan NaOH:n sijasta koska molaarisuus oli oikea. Kokeen tulos heitti paljon ja epäilen syylliseksi KP:n väriainetta, koska puhtaalla NaOH:lla sain oikean tuloksen. Yritin siis määrittää jo tiedossa olevan liuoksen rikkihapon pitoisuutta titraamalla. Indikaattorina käytin fenoliftaleiiniä.

Koska jotkin roboilijat käyttää KP:ta erottelussa ajattelin seuraavaksi kokeilla määrittää emäspitoisuuden resilarin erotteluresepteissä joissa käytetään KP:ta. Täten ainakin teoriassa saisi selville liukeneeko KP:sta mukaan mitään mikä ei sinne kuulu.

MantaRay

Re: Kodin Putkimies

Post by MantaRay » Wed 12 Jun 2013, 22:38

Ihan mielenkiintoista olisi tietää kuinka puhdasta kamaa se raemuodossa rautakauppojen hyllyiltä löytyvä NaOH on. Testaile se seuraavaksi jos vain kiinnostusta löytyy :D! Myös rainbow putkenavaajaa voisi testailla. - Ainesosat ovat pullon mukaan Aqua ja NaOH. (Toivottavasti tavaramerkin mainitsemisesta ei räpsähdä varoitusta)

User avatar
Neste
OD
Posts: 1060
Joined: Sat 03 Jul 2010, 14:41
Location: Tutkan alla

Re: Kodin Putkimies

Post by Neste » Wed 19 Jun 2013, 14:21

Bilteman kaustinen sooda on muistaakseni paketin mukaan 85-100 %. Tullut repeiltyä monet kerrat tuolle 100%:lle :D
If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, infinite -William Blake